Fråga hönspanelen!
 
Välkommen %1$s. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.
Har du inte fått ditt aktiverings-e-postmeddelande?
2 975 834 669
Kackel - Frågor och svar  |  Frågor och svar  |  Arkiverade frågor  |  Ruvning, kläckning och kycklingar  |  En kycklings utveckling i ägget. « föregående nästa »
Sidor: [1]
Författare Ämne: En kycklings utveckling i ägget.  (läst 7111 gånger)
lindacambert@yahoo.se
Frågeställare

: 3


« skrivet: 10 jun 2012 kl. 21:33 »

Hej!
Det verkar som att kycklingar kan precis som bäbisar "gå över tiden". En del behöver lite längre tid än de där 21 dygnen.
Och nu är jag så nyfiken på vad som händer de två sista dygnen inne i ägget? Är hela magen på utsidan och sedan åker in i magen eller är det bara gulesäcken(vad det nu är) som åker in i magen och sedan omsluts av hud? Vad då åker in i magen? Har letat på youtube om info hur det ser ut men inte hittat nått bra.
MVH Linda
Ronny Olsson
*Hönspanelen

: 530


« Svara #1 skrivet: 13 jun 2012 kl. 16:59 »

Gulesäcken.
Thomas Englund
Hönspanelen

: 25


« Svara #2 skrivet: 14 jun 2012 kl. 13:53 »

Hej!
Precis som Ronny säger så är det gulesäcken som under sista dygnet dras in i bukhålan och gulesäcken är alltså samma sak som äggulan.
Under fosterstadiet har både fåglar och däggdjur (och även vi människor) en gulesäck som bildas dom första dygnen efter befruktningen som fostret får sin näring ifrån.
Däggdjur får ju senare den mesta näringen från mamman genom navelsträngen och moderkakan (placentan) under hela dräktigheten men fåglar lämnar ju mamman när ägget läggs och därför är gulesäcken mycket större och mer näringsrik hos fåglar eftersom det är endast därifrån som fågelfostret får sin näring.
Gulesäcken sitter fast vid fostret i en navelsträng och sugs alltså in i bukhålan och det blir som en liten navel även på fåglar men den är så liten så den inte syns om man inte tittar med förstoringsglas. 
Ibland kläcks kycklingarna med en del av gulesäcken kvar utanför och då är det något som har gått fel. Det är stresshormoner i kycklingen som gör att den börjar ta sej ut ur ägget och det är även dessa hormoner som gör att gulesäcken börjar dras in och ibland fungerar det helt enkelt inte som det ska av någon anledning.

Anledningen till att kycklingarna går över tiden beror oftast på att temperaturen inte har varit rätt. Om det är många ägg kan vissa ägg hamna i ytterkant och då blir dom svalare men ändå inte så pass kalla att fostret dör. Men däremot leder det till att utvecklingen fördröjs lite.
/Thomas
Sidor: [1]
« föregående nästa »
    Gå till:  


     
    SMF 2.0.1 | SMF © 2011, Simple Machines