Fråga hönspanelen!
 
Välkommen %1$s. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.
Har du inte fått ditt aktiverings-e-postmeddelande?
2 988 838 673
Kackel - Frågor och svar  |  Frågor och svar  |  Arkiverade frågor  |  Värpning, ägg och slakt  |  Äggula « föregående nästa »
Sidor: [1]
Författare Ämne: Äggula  (läst 10140 gånger)
jenny
Frågeställare

: 11


« skrivet: 3 mar 2011 kl. 23:22 »

Hej igen! Här kommer ytterligare en nybörjar fråga från mig.

- Det pratas ju hela tiden om att äggulan är så himlans mkt gulare hos frigåendeoch välmående höns men gulorna i våra ägg som hittills kommit är tvärtom ngt ljusare än de vi tidigare köpt i butik. Hur kommer detta sig? Är det säsongen, att hönsen är unga eller är det ngt som vi ska göra annorlunda?

Tack på förhand;)

/Jenny
Mikael Olsson
Gäst

:


« Svara #1 skrivet: 4 mar 2011 kl. 10:12 »

Färgen på gulan, och smaken på ägget, beror på vad hönsen fått att äta. Färgen beror främst på mängden karotener i fodret.

Om man matar med värpfoder och håller hönsen inne så ser äggen ut och smakar precis som äggfabrikernas. Om foderstaten bara består av spannmål så kan äggen rent av vara blekare än "fabriksägg".

Om hönsen går fritt på sommaren så hittar de mycket som ger färg och smak åt äggen. På vinterhalvåret kan du blanda fodermajs i fodret och/eller slänga till dem några hela morötter att hacka i sig. Hela rotfrukter är för övrigt även bra sysselsättning för hönsen på vintern när de tenderar att inte vilja gå ut.
jenny
Frågeställare

: 11


« Svara #2 skrivet: 4 mar 2011 kl. 13:42 »

Tack för svaret Mikael, det är fantastiskt härligt att ni finns med alla kloka svar!

Vi ger hönsen lantmännens veg. foder (kanske överflödigt jag vet inte), de får även korn, vete och havre som vi kastar ut i spånet.
 Ute är de (hedemora) nästan hur kallt det än är, men det är väl inte så mkt de får i sig ute nu. Burkmajs är de helt hysteriska i - flyger upp och sätter sig på armarna om de inte tycker vi är tillräckligt snabba, så det får de oxå ibland för det är så trevligt:). Vi får väl ge dem lite mer morötter istället kanske.
Äggen är för övrigt jättegoda det är bara färgen på äggulan vi funderat på. Är det onödigt att ge dem pellets tycker du, det räcker kanske med säden vi kastar ut, majsen, lite morötter och annat gott och blandat som blir över i hushållet?

/Jenny
Mikael Olsson
Gäst

:


« Svara #3 skrivet: 5 mar 2011 kl. 22:14 »

Under vintern räcker det gott med spannmål, kanske blandat med lite fodermajs och matrester från hushållet.
I februari-mars är lite inblandning av allfoder ett "trick" att få igång äggläggningen ordentligt igen.
Sidor: [1]
« föregående nästa »
    Gå till:  


     
    SMF 2.0.1 | SMF © 2011, Simple Machines